Emmi Itäranta – Tiltott álmok városa

Ahol a természet az Úr
Eredeti cím: The City of Woven Streets  
Kiadó: Metropolis Media
Oldalszám: 292
Kiadás éve: 2019
Műfaj: fantasy, ifjúsági, LMBTQ,
misztikus
Fordította: Varjasi Csilla



Eliana ​a Szövők nagynevű házában éli mindennapjait, és gyakorolja különleges mesterségét, miközben szörnyű titkot hordoz magában: birtokolja az álmodás képességét. A sziget vezetői olyannyira tartanak az álomlátóktól, hogy azokat, akik álmodnak, munkatáborokba zárják.

A látszólagos biztonság szövedéke, melyet Eliana a mindennapok rutinjából maga köré sző, felfeslik, amikor egy csupa vér, eszméletlen lányt találnak a Szövők háza előtt, akit támadói megfosztottak a beszéd képességétől. Az egyetlen kulcs a titokzatos lány kilétéhez egy láthatatlan tintával készített tetoválás a tenyerében: Eliana. Vajon mi köze van a szövőlányhoz? Miért éppen Eliana nevét viseli magán? Mi köti össze a két lányt?

A sziget múltját szörnyű titok övezi, amit a korrupt, elnyomó hatalom minden eszközzel rejteni próbál. Hamarosan Eliana élete is veszélybe kerül. Ha meg akarja menteni magát és mindazokat, akik fontosak számára, fel kell élesztenie önmagában azt az erőt, amit egész addigi életében szégyellt átoknak tartott: az álmait.

A teamesternő könyve díjnyertes szerzőjének második regénye is hozza mindazokat az értékeket, melyeket az első regényben is láttunk. Lírai elbeszélőmód, szépirodalmi igényességgel megírt világalkotás, összetett karakterek és egy különleges mitológia fonalai szövődnek össze Itäranta eme legújabb remekművében.

A kötet hangulata magával ragadó, kicsit andalító is, köszönhetően a nyelvezetnek és a varázslatos tájleírásnak, így olykor igencsak lassú, amit erősít az a tény, hogy tényleges történés az elején és a végén érezhető csak. Emiatt sokáig hiányérzetem volt, nem állt össze a kép, folyton kicsúsztak a szálak a kezeim közül, mint az álom utáni ébredésnél, ahol csak abban biztos az ember, hogy álmodott valamit, így mindig csak egy sejtelmes érzés maradt, hogy nagyobb erők mozognak a háttérben.. 

Egészen a legvégéig nem is tudtam értelmezni minden apró jelet, sőt talán még most sem, mert ez a regény sokkalta több a szavak összességénél, mélyen nyugvó gondolatok kísérik, melyekre nem is olyan könnyű rábukkanni. A felszín is csodás -  ahogy többen is vélekedtek már róla -, gyönyörű költői képekkel operál, de mindezeknél többet rejt a mélyben, melynek megéréséhez őszintén szólva jobban bele kellett volna merülnöm a regénybe. Mégis úgy gondolom, hogy a kötet legnagyobb erőssége a romantikus szál, mely oly' elbűvölő és mesés, mely szavak nélkül is erős és még erősebbé teszi a közös cél. Ez a finom és törékeny egymásra találás az, amiért mindenképp érdemes kézbe venni ezt a könyvet.

Persze - ahogy korábban mondtam -, többet is rejt, ilyen a utópisztikus elnyomó rendszer, melynek szörnyűségei mindaddig nem látnak napvilágot, míg főszereplőnk nem jut a megbélyegzettek sorsára és rá nem jön, hogy egy döntésnek kemény következményei vannak...

Ha egy olyan kötetre vágysz, mely többet nyújt egy kis kikapcsolódásnál, melyben hemzsegnek a mitológiai és egyéb utalások, ami elvarázsol a költői képeivel, akkor ez a te könyved. 

≈Köszönöm a Metropolis Medianak, hogy elolvashattam ezt a különleges történetet!

Borító:
Szépséges és nagyon találó. 5 pont

Történet:
Olykor nehezen követhető, elmélyedést kíván, emiatt lassúnak hat. 3 pont

Karakterek:
Imádni való Eliana és Valeria személyisége és a köztük kibontakozó szerelem. De leginkább Elianaban végbemenő változás a megkapó, ugyanis leveti magáról a beletörődő és sodródó attitűdöt miközben mindenáron megtartja az emberségét. 4 pont



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda