Michael J. Martinez – Az Enceladus-krízis

Eredeti cím: The Encelaldus Crisis
Sorozat: Daedalus-trilógia 2.
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 360
Kiadás éve: 2018
Műfaj: fantasy, sci-fi,
alternatív történelem
Fordító: Habony Gábor
Mikor a túloldal kopogtat...

A ​Mars rozsdavörös sivatagában összeütközött két dimenzió, amelyek a sikeres A Daedalus-incidens folytatásában arra rendeltettek, hogy újra találkozzanak. 
Shaila Jain alezredes megkapta álmai küldetését: másodparancsnokként az első emberek között lehet, akik megközelítik a Szaturnuszt. Csakhogy, amikor Jain és csapata megérkezik a célhoz az Armstrong kutatóhajó fedélzetén, váratlanul versenytársakra akadnak, és ez bonyodalmakhoz vezet. A kínaiak le akarják foglalni maguknak a Titán nyersanyagforrásait, és a Szaturnusz egy másik holdja, az Enceladus különös titkokat rejt jeges kérge alatt. Mindeközben a Földön a DAEDALUS-projekt az esetleges dimenziónkívüli betörések elleni védekezés módját keresi. Csakhogy, mások is keresik annak lehetőségét, hogyan nyithatnának kaput a világok között, és kezdenek türelmetlenné válni. 
Thomas Weatherby számára tizenkilenc év telt el, mióta másodtisztként szolgált a HMS Daedalus fedélzetén. Most a hetvennégy ágyús Fortitude kapitányaként segít legyőzni a francia flottát a Nílus torkolatánál, és Egyiptomtól a Szaturnuszig, a magukat xanoknak nevező különös faj szülőbolygójáig üldöz egy szökevény francia hajót. Mindeközben az alkimista Andrew Finch szövetséget köt Napóleon tudósaival, hogy kiderítse, miféle borzalmas szándéktól vezérelve szállták meg a franciák Egyiptomot. 
Martinez A Daedalus-incidens izgalmas folytatásában, Az Enceladus-krízisben szövi tovább két világa rejtélyekkel, intrikákkal és kalandokkal teli történetét.

Nagyon vártam ezt a folytatást, így mikor megkaptam a kiadótól, első dolgom volt magammal vinni a nyaralásra, hogy minél hamarabb belekezdhessek.

Az első részhez fűződő kezdeti félelmeim a kevert műfaj irányába ennél a kötetnél már fel sem merültek, sőt alig vártam, hogy újra a fantasy és sci-fi világát járhassam Weatherbyvel és Shailával. Mindezt az izgalmas várakozást csak tetézte a fülszövegben megjelenő 19 évnyi távolság és a baljós hangvételű prológus, ami megannyi rejtélyt és kalandot ígér a jövőre nézve.

A kalandok sorozata a történet négy szálon való futtatásában rejlik, mely kezdetben úgy tűnt, megnehezíti majd a cselekmény zökkenőmentes követését, de ahelyett, hogy összekuszálta volna az eseményeket, izgalmassá és feszültté tett minden pillanatot. Ugyanis míg Maria Diaz azon dolgozik, hogy felkészítse a Földet a Marson történt hasonló találkozásokra a DAEDALUS-projekt keretében, megdöbbentő felfedezésre bukkan. Eközben a "másik oldalon" Andrew Finch aggodalmában szövetségre lép a franciákkal, hogy rábukkanjon egy értékes ősi ereklyére. Ezidő alatt a kapitánnyá lett Weatherby menekülő franciák nyomába ered, és célba veszi a xanok szülőbolygóját és a Szaturnuszt. Csakúgy, mint Shaila, aki szintén a Szaturnusz felé tart, hogy elsőként foglalhassa el csaptával a gázóriás holdjait, ám ez nehezebb feladatnak bizonyul, mint azt elsőre gondolták. 

Hogy mit hoz ennek a négy szálnak a összefonódása? Izgatott várakozást és lankadatlan figyelmet, mert az izgalom forrása és maga a koncepció is hasonló az első részéhez. Hisz az első rész zárásának köszönhetően az írónak lépésről lépésre újra fel kellett építenie a feszültséggel teli légkört, ami elkerülhetetlenül a párhuzamos dimenziók találkozásában csúcsosodik ki. Ebben a tekintetben nem ad újat a történet, mégis a tetőponthoz vezető út, a cselekmények összefonódása, a régi elemek új köntösbe való bújtatása és néhány új ötlet szerepeltetése óhatatlanul jobban magával ragad, cseppet sem untat, sőt lebilincsel. A fordulatok könnyeddé és szórakoztatóvá teszik az olvasás élményét, miközben a leírások elevensége filmszerűvé varázsolja a történetet.

Mindennek hála, ez a kötet hozzátesz az élmények kavalkádjához, kiszélesíti a látókört, de éppen csak annyira, hogy teljes nyugalommal beleférjen még egy rész... Sőt az epilógus megköveteli a folytatást, amiben rettentő nagy lehetőség rejlik!

Ha jobban megismernéd a rejtélyes xanok múltját, ha nem hagy nyugodni a zöld testű nagyúr emléke és, ha érdekel egy lelkekkel teli bolygó, akkor ezt a folytatást neked szánták!

≈Köszönöm a Főnix Könyvműhelynek az újabb űrutazást!

Borító:
Egyszerűen csodálatos! Tóth Zoltán ezt nagyon eltalálta! Csak gratulálni  tudok hozzá:) 5 pont

Történet:
Fordulatos, izgalmas és kalandokkal teli, ám nem mutat sok újat. Sikerült megugrania az első rész szintjét, de nem tudott túllendülni rajta, csak a lezárás tekintetében. Emellett néhány elírás elvesz az élményből. 4 pont

Karakter:
Olyanok maradtak, mint voltak, épp csak jobbá váltak az első rész eseményeinek köszönhetően. 5 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda