Jessica Townsend – Csudamíves

Eredeti cím: Wundersmith
Sorozat: Nevermoor 2.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 420
Kiadás éve: 2019
Műfaj: fantasy, gyermek,
ifjúsági
Fordító: Pék Zoltán

Morrigan Crow baljós öröksége


Milyen egy Csudamíves?

Morrigan Crow legyőzte a halálos átkot, kiállta a veszélyes próbákat, és felvételt nyert a rejtélyes Csudálatos Társaságba, a titokzatos Nevermoor azonban még számtalan felfedeznivalót tartogat számára. Ám hamar rá kell jönnie, hogy nem minden varázslat a jót szolgálja.

Morrigan a Társaság új tagjaként azt reméli, hogy végre igazi családra és barátokra lel. Csudákra számít, kalandokra és felfedezésekre, de kiderül, hogy a Társaság egyetlen dologgal akarja megismertetni: a Csudamívesek által elkövetett rémtettekkel. Ráadásul valaki zsarolja a társait…

És ami a legrosszabb: az emberek sorra tűnnek el. Nevermoor fantasztikus városát, amely valaha a mágia biztonságos szigete volt, most félelem és gyanakvás fojtogatja…

A világhírű sorozat első kötete, a Nevermoor: Morrigan Crow négy próbája című ifjúsági regény 2017-es megjelenése óta szinte az egész könyvszakmát lázban tartja. Nem véletlen, hiszen sokak szerint a Harry Potter-könyvek méltó utódja született meg. A regény alig egy év alatt tömérdek díjat zsebelt be, 33 nyelvre fordítják le, a 9 részesre tervezett könyvsorozatból pedig a 20th Century Fox filmet is készít.

Az első rész csudálatos élményeinek hatására tudtam, hogy nem szabadulhatok ettől a mágiával átitatott világtól, így egyértelmű volt, hogy meg kell ismételni a Szabadállamban tett látogatásom. Ezúton is köszönöm a Kolibri kiadónak, hogy megadta erre a lehetőséget!

Már alig vártam, hogy újra Morrigan nyomába szegődhessek, így miután kinyitottam a második kötetet nem volt megállás, csakis a kései óra és az agyam hátuljába száműzött józan ész vékony hangjának hatására tettem le éjjel a könyvet, hogy másnap máris a végére érjek. Nem ámítás, nem csalás, de még csak nem is mágia, ez a történet valóban a lapokhoz szögez, és már csak azt veszed észre, hogy a köszönetnyilvánításnál tartasz.

Hogy mitől letehetetlen?

Jessica Townsend másodjára sem okoz csalódást, és így továbbra is igaz, hogy az általa megalkotott világ rendkívül egyedi és olyan mértékben varázslatos, hogy nem csak a gyerekek és a fiatalok, hanem a felnőttek is szívesen visszatérnek egy kis csatangolásra, sőt el sem akarnak menni. Hisz oly’ sok csudálatos dolgot rejt még ez a világ, melynek csak egy apró szeletére enged rálátást a második kötet. De ez az apró szelet is olyan, hogy az olvasó csak még többre és többre vágyik tőle.

De miről is van szó pontosan?

Arról, hogy ebben a köteteben végre többet megtudunk a Szabadállamról, felfedezzük rejtett zugait, közeit, melyek rémséges dolgokat rejtegetnek, valamint rálelünk különlegesebbnél különlegesebb ritkaságokra, melyek elkápráztatnak és örömmel töltenek el. Mert igenis elég szép látványosság lehet egy vízesésből álló épület… De ez még nem minden, mert minden erőfeszítés, vér és verejték oda vezet, hogy Morrigan a 919. egység tagjaként megkezdi a Csután folytatott tanulmányait. Ám nem minden új alakul, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk és megint csak beigazolódik, hogy nem mindenki az, akinek látszik.

A Csuda és Morrigan képességének felfedezése helyett egy csoszogó teknőst kapunk, a vidám és élettel teli Nevermoor helyett pedig egy olyan várost, amit szép lassan behálóz a rettegés fonala, köszönhetően az eltűnéseknek. De ki áll a háttérben? Miért nem tanulhat Morrigan? Mi az a Csontvázlégió? És miért érzi azt az olvasó, hogy ezúttal Ezra Squall valamilyen kifacsart módon, de segíteni akar?

Éppen ezek a kérdések miatt, néhol kicsit egyhelyben-toporgós a történet, bosszantó mindaz, ami a Csután történik, hiányzik Jupiter felvillanyozó jelensége, és minden eltűnéssel egyre baljóslóbbá válik Nevermoor légköre, mert a rejtély megoldása csak nagyon lassan jön el, miközben a történetek szála összefonódik Morrigan életével.

Szerencsére a baljós hangulatot oldja Morrigan kalandvágya, valamint Hawthorne, Candence, Jack és a Deukalión Hotel családjának jelenléte, mely megállás nélkül mosolygásra késztet és felidézi, hogy miattuk vált Morrigan bátorrá, kitartóvá és eltökéltté, olyanná, aki képes életeket menteni és az egységéért világgá kürtölni, hogy Csudamíves.

Mindezek miatt az olvasó másra sem vágyik, minthogy Morrigan új családjának tagja lehessen, miközben egy fordulatos, humoros, ám feszültséggel teli történet részévé válik, mely még csak most vette igazán kezdetét...

Ha körbenéznél a Csután, vagy szívesen megtudnád mi is az a keserű művészetek, vagy hogy milyen lehet besétálni egy rózsaszín fokozatú trükksikátorba, akkor ezt a könyvet neked írták!

≈Köszönöm a Kolibri Kiadónak, hogy visszatérhettem ebbe a csudálatos világba! Alig várom, hogy olvashassam a többi kötetet!

Borító:
Hasonlóan gyönyörű és élettel teli, mint az előző, de valamiért  nem fogott meg ez a bordós-pirosas árnyalat. De a dombornyomás miatt még mindig simogatni való. 4 pont

Történet:
Csudálatos, humoros és megnevettet. Egyre jobban megmutatkozik, hogy milyen elbűvölő és gazdag világot épített fel Jessica Townsend. 5 pont

Karakterek:
Még mindig imádni valóak. Jók és rosszak egyaránt képviseltetik magukat, ám a csavar, hogy néha nem tudni, ki melyik oldalon áll. 5 pont


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda