Tracy Townsend – Kilencek

Eredeti cím: The Nine
Sorozat: A sors tolvajai 1.
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 384
Kiadás éve: 2018
Műfaj: fantasy,
dark fantasy, steampunk
Fordította: Vancsó Éva
Egy könyv, amit mindenki magának akar

Corma ​sötét utcáin kallódik egy könyv, amely önmagát írja, egy könyv, amelyért egyesek akár ölni is képesek.
Rowena Downshire futárként dolgozik a feketepiacon, hogy kifizesse anyja adósságát, amikor egy sürgős csomagnak köszönhetően szembe találja magát legrosszabb rémálmainak szörnyetegével. Sikerül elmenekülnie, de a csomagban szállított különös könyvet ellopják.

Kevesen élik túl, ha megismerik az Alkimista titkát, ám amikor Rowena üres kézzel és rémülten megjelenik a lépcsőjén, a férfi nem képes elküldeni. Ehelyett segítséget kér attól, akitől a legkevésbé szeretne: egy visszavonult tolvajtól és zsoldostól, Anselm Meterontól.

A város túlsó végén Phillip Chalmers tiszteletes egy cellában találja magát, véresen, tele zúzódásokkal, egy nálánál kétszer nagyobb lény társaságában. Az egyetlen esélye a túlélésre, ha lefordítja a kezébe adott könyvet, de rá kell döbbennie, hogy annak sorait maga a Teremtő írja, és a nem megfelelő kezekben az emberiség végét jelenthetik.

Ez a különös társaság egy összeesküvés középpontjába kerül, ahol mindenkinek a könyv kell, hogy a saját céljaira felhasználhassa. Ilyen körülmények között honnan tudhatják, ki a barát és ki az ellenség? Egyáltalán mi történik, ha a könyv felfedi a titkot, amelyet egyetlen embernek sem szabadna ismernie?

A fülszöveg egy igen megnyerő, egyedi világfelépítéssel megáldott és csavaros történet képét idézi, ám nem túlzok, ha azt állítom, hogy a történet ennek ellenére lassan forr ki, nehezen jut el az izgalmas események sodrába, végül pedig nem ad választ a rengeteg felmerülő kérdésre.


De kezdjük az elején. A fülszövegben említett izgalmas hármason és a tiszteletesen túl, rengeteg szereplő nevével és apró-cseprő ügyeivel találjuk szembe magunkat az első néhány fejezetben. Ez kicsit azt az érzést kelti az olvasóban, mintha valaminek a kellős közepébe csöppent volna, de fogalma sincs, hogy minek, és csak kapkod, hogy felvegye a fonalat. Ez a kapkodás pedig azt szüli, hogy a karakterek összemosódnak, és ahelyett, hogy a történet fonalát venné fel az olvasó, minden eseménykockát egy adott személyhez igyekszik illeszteni, holott mind egy nagyobb kép darabjai. 



Az olvasó szerencséjére, ez a fejetlenség pár fejezet elolvasása után rendeződik, ám emiatt a kötet egy nagy előnytől esik el, mégpedig attól, hogy beszippantson már az elején és elérje, hogy egy ültő helyemben el akarjam olvasni. Ám mikor letisztázódik a kép és végre a történésekre kerül a hangsúly, a cselekmény szinte szárnyal. 


Megmutatkozik a bonyolult világkép, mely Istent egy kísérletező kutatónak ismeri, kinek maga a világ a nagybetűs Kísérlete. A keresztény vallás pedig egy tudománnyal átitatott, a deizmus jegyeit magán viselő ággá válik, melynek tiszteletesei egyben kutató doktorok. Mindemellett pedig olyan lényekkel ismerkedhetünk meg, akik nagyon hajaznak a Gyűrűk Urában megismert entekre, valamint egy másik faj is fontos szerepet játszik, egy lény, melyet aigamuxának neveznek és azon túl, hogy két gerincoszloppal rendelkeznek, a szemüket a sarkukon találhatjuk meg..

Egyszóval rettentően egyedi háttérrel rendelkező kötetet foghat a kezében az olvasó, de ez még csak a kezdet. Ugyanis az önmagát író kötet, amiért az egész könyvön átívelő hajsza megy, egy olyan elvetett és megvetett tanítást igazol, mely alapjaiban rengeti meg az emberi világot.

Mindez hihetetlenül izgalmas és érdekfeszítő, viszont ennél többre nem derül fény, pedig ezer meg ezer kérdést vet fel ez az elképzelés, ám a történet mindössze arról szól, miként próbáljak befolyásosabbnál befolyásosabb egyének megkaparintani a Könyvet és a benne rejlő tudást. 

Félreértés ne essék, maga a Könyvért folytatott harc is izgalmas, hisz minden tudásra közben tesz szert az olvasó. Ráadásul az izgalmakon túl megmutatkozik a város korrupt és kegyetlen oldala, melynek magasabb erők adnak teret. Emellett a cselekményt itt-ott érzelmes pontok tarkítják, amitől hol görcsben áll az olvasó gyomra, hol megszakad a szíve, hol pedig megnyugvásra talál.

Ha eltöltenél egy kis időt egy unifikált világban, vagy ha szívesen kiderítenéd, mit is takar az, hogy Vautnekek, akkor az a te könyved!


Köszönöm a Főnix Könyvműhelynek, hogy részese lehettem a Kísérletnek!

Borító:
Nagyon kifejező a sok kis apró részlettel. 5 pont

Történet:
Érdekes világot tár elénk, ami szépen lassan nyeri mag magának az olvasót. 4 pont

Karakterek:
Nem mindenki fellépését éreztem indokoltnak, valamint a cselekmény mennyiséghez képest, eléggé sokan voltak. Rowena, a Medve és Anselm hármasa pedig több figyelmet és kidolgozást érdemelt volna. 3 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda