Guillaume Musso – Holnap

Eredeti cím: Demain
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 404
Kiadás éve: 2017
Műfaj: kortárs, romantikus
Fordító: V. Detre Zsuzsa
"A lány a fiú múltja... a fiú a lány jövője."

Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni. 

Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó…

Egyszerűen megakadt rajta a szemem. Hogy miért? Nem tudom még most sem, de nem is érdekel, mert a lehető legjobb döntés volt, hogy nekifogtam az olvasásának, és mert végül nyakig belemerültem.

Őszintén szólva, a fülszöveg elolvasása után sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen történettel találom majd szembe magam, szóval előre jelezném, ez a fülszöveg nem adja át a könyv lényegét, komplexitását, és csak nagyon keveset árul el róla. Bár hozzátenném, ez nem baj, sőt, így ér csak igazán nagy meglepetésként minden fordulata.

Már az első oldalon megnyert magának az, hogy minden fejezetet külön idézet kísér, amely egy-egy lényegi elemét ragadja meg az adott résznek. Amennyire árulkodóak és megnyerőek ezek az idézetek, annyira sejtelmes minden fejezetzáró mondat, ami valahol bosszantó, de mégis jó érzéssel tölt el, hogy arra ösztökél, abba ne hagyd az olvasást, ott a következő fejezet, csakis rád vár! Mindennek és a szerkesztésnek köszönhetően, már a 35. oldal után azt érzi az olvasó, hogy még aznap el kell olvasnia a könyvet, mert mindent tudni akar: a múltat, a jelent és a jövőt is, azonnal.

Az alaphelyzet, amibe belecsöppenünk, megmutatja, milyen szomorú mindaz, ami Matthew-val történt. Ám a történtekből fakadó megtörtsége, és egy hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás teszi őt új emberré, hol bátorrá, hol megszállottá, hol pedig kiszámíthatatlanná. Másik szereplőnk, akit hamar megismerhetünk, Emma, már az első pillanattól fogva szimpatikus, rámenősnek és magabiztosnak tűnik, ám mindez csak a felszín. Egy jól menő munka, egy szép lakás gyönyörű kilátással, vagy egy imádni való kutya nem teszi egésszé az életét, és mindez megnehezíti a mindennapokat. Szóval mindkettejüknek akadnak problémáik, de mindkettejüket megáldja a sors egy igazán jó baráttal, aki néha csak púp az ember hátán, ám minden szomorú és kétségbeesett pillanatból képes kirángatni az embert. Ők, és még páran teszik ki a szereplők kissé hosszadalmas listáját, melytől az egész történet maradéktalanul változatossá válik. 

A szereplőkön túl mesteri a történetszövés. Aki ismer, tudja, hogy már nem tudom tovább ragozni azt, mennyire odavagyok azokért a könyvekért, amelyek az idővel játszanak, vagy manipulálják azt. Ez a könyv pontosan ezt teszi. Mesés és csavaros ötlet az időt babrálni, amitől izgalmassá, letehetetlenné és szórakoztatóvá válik a történet. De ez még nem minden! Mikor az olvasó úgy gondolná, minden eddigi meglepetés és fordulat feldolgozható, már nem lesz rejtélyes részlet, minden a feje tetejére áll. A szereplők kifordulnak önmagukból, a cselekményszál viharos fordulatot vesz, és kezdetét veszi egy elképesztően izgalmas és veszélyes nyomozás, mely rengeteg kockázatot, de még annál is több eltemetett titkot rejt magában.

Haladva az oldalakkal apránként fény derül a múltra, és egyben a jövő történéseire, aminek jóvoltából egyre jobban hitetlenkedik és elszörnyed az ember. Egyszerűen sokkoló a rengeteg elfojtott emlék, érzelem, mégis valamilyen beteg okból kifolyólag izgalmas, és kíváncsiságot ébresztő minden egyes fordulata. Az utolsó száz oldal pedig annyi feszültséget hordoz magában, hogy már nem a körmömet, hanem lassan az ujjaimat is lerágtam.

Ki meddig képes elmenni a szerelméért? Mi minden tehető meg a szeretet nevében? Hol az erkölcs és az ép ész határa, ha nincs más kiút, csak valaki más halála? Mit tehet egy kívülálló? Ki menekülhet meg? Igaz-e a mondás, hogy életet egy életért?


≈Köszönöm a Park Könyvkiadónak és a Kildarának, hogy új kedvencet avathattam;)

Borító:
Egyszerű, letisztult, és a történethez képest visszafogott, így nem árulkodó. 5 pont

Történet:
Fantasztikusan ötletes és izgalmas, de pont ennyire elvetemült és beteg is. 5 pont

Karakter:
Mindjükben rejlik valami, ami megfog, ám még a legjobbakban is megrengett néha a bizalmam. 5 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A. O. Esther interjú – avagy lássunk a sorok mögé

Imre Viktória Anna – A villámsújtotta torony

Christelle Dabos – Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban

Neil Gaiman & Michael Reaves & Mallory Reaves – Az örökkévalóság kereke

Jessica Townsend – Morrigan ​Crow négy próbája