Jessie Burton – Múzsa

Eredeti cím: The Muse
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Oldalszám: 494
Kiadás éve: 2017
Műfaj: történelmi regény,
misztikus, festészet
Fordító: Farkas Krisztina
"... egy műalkotás végül csakis akkor éri el a célját, ha az alkotója birtokában van annak a hitnek, amely a világra segítette."

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

London, 1967. A trinidadi Odelle állást kap az előkelő Skelton galériában. Egy nap felbukkan a varázslatos tehetségű spanyol festő, Isaac Robles egy addig ismeretlen korai műve, amit a galéria kiállításon akar bemutatni. Odelle-nek feltűnik, milyen különös hatást gyakorol a kép főnökére és pártfogójára, Marjorie Quickre, és a lányban gyanú ébred: miféle titkok rejlenek a festmény múltjában?
Spanyolország, 1930-as évek. Robles, a festő és a húga megismerkedik egy Londonból érkezett műkereskedővel és vonzó lányával, Olive-val. A kereskedőt elbűvöli Robles első képe, ám mielőtt felkarolhatná az ifjú tehetséget, kirobban a spanyol polgárháború…
Mi köti össze ezt a két eseményt, amelyet több mint harminc év választ el?

Jessie Burton regényében egy festmény sorsán keresztül ismét magával ragadó, érzelmekben gazdag történet tárul fel múlt és jelen kapcsolatáról, a szerelembe beleavatkozó politikáról és a tehetség valódi természetéről.

Hihetetlen módon nagyon nehéz bármit is mondani erről a könyvről, éppen ezért azzal kezdeném, hogy először olvasva Jessi Burtontől nem támasztottam a könyv irányába sok elvárást - lévén nem ismerve az író stílusát -, mindössze annyit, hogy pár óra kikapcsolódást nyújtson. Ezzel szemben egy összetett, érzelemdús és kalanddal teli utazásban volt részem, ami nem hagyott nyugtot. Mert egy olyan történetet mesél el, ami ha akarod, ha nem, a részeddé válik, magával ragad, beszippant, majd megtépázza a lelked, hogy a végén ugyan az érzelmek súlyától dermedten, de az igazság felderítésétől megkönnyebbülten csukhasd be a könyvet.

Az elején meg sem fordult a fejemben, hogy ez több lesz egy rejtélynél, egy izgalmas kis kalandnál, ami elmeséli egy nem mindennapi festmény életútját, miközben felfedezzük a mögötte megbújó festőt és kort. De túl kishitű voltam, mert ez ennél sokkalta többről mesél. Hogy pontosan miről? Azt mindenki maga kell, hogy eldöntse, mérlegelje, mert ami a szemünk előtt bontakozik ki, az rettentően erőteljes, varázslatosan különleges, néhol pedig zavarbaejtő. Mély benyomást hagy maga után. 

Emellett a cselekmény két szálon való futtatása felcsigáz, ugyanis rengeteg lehetőséget vetít előre, mind az idő, mind pedig a karakterek esetében. Mikor az ember az egyik időbe csöppen, aközben megállíthatatlanul a másik időbe vágyik vissza, pedig mindkét idősík éppoly csalogató és kíváncsiságot ébresztő, mint maga a szóban forgó festő és alkotásai. A két különböző évtizedben és világban játszódó történet a narrációval, és az egyszer üdítően élettel teli, másszor mélabúsan szomorkás írói stílussal megköveteli az olvasó figyelmét. Ennek köszönhetően megismerhetünk egyrészt két különleges és szinte gyámoltalan lányt, másrészt két nőt, akik a függetlenségükért és érvényesülésükért a határaikat feszegetik. Belepillanthatunk mindjük életébe, és a környezetükkel viaskodó kapcsolatukba, az őket körülvevő világba és annak összes társadalmi elvárásába, ami mindenkinek teherként nehezedik a vállára. Jól kiütközik, milyen is az, ha nem illünk be a mások által kialakított képbe, ha nincs lehetőség arra, hogy szabadon tehessünk vágyaink szerint, ha el kell rejtenünk igazi valónkat. De jobb-e az ész által diktált igazság, a szívet megmentő elhallgatás helyett?

Ez a könyv rengeteg emberi jellemet sorakoztat fel megmutatva azt, hogy mire képesek egyesek áthágva a normákat, az ösztön által vezérelve, vagy éppen ellenkezőleg, mire késztetnek a társadolom szabta korlátok és elvárások. A női szereplőin keresztül megmutatja, miképp tud boldogulni egy nő a nagyvilágban, és miként viseltetik ez a világ az irányukba.

Ha egy szépen megírt, különleges és kissé búskomor történetre vágysz, amely ugyan nem biztosít igazán nyugalmas pillanatokat, azonban lenyűgöz, ez a te könyved!

≈Köszönöm a Librinek és a Kildarának ezt a nem mindennapi kötetet!

Borító:
Eszméletlenül gyönyörű. Ami pedig a védőborítás alatt rejlik, hangulatában és egyszerűségében is illik a történethez.  5 pont

Történet:
Kezdetben nem ragadott magával, de aztán.. Imádtam minden egyes sorát. 4 pont

Karakter:
Egyedi jellemek, akik hol lenyűgöztek, hol pedig megbotránkoztattak. Néha egy ilyen kötet elolvasása után úgy érzem, egyes embereket és a cselekedeteik mögött rejlő gondolatokat sosem fogom megérteni. 5 pont


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Diana Wynne Jones: Az égi palota (Palota 2.)

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - A tél halálos csókja