Jessica Townsend – Nevermoor

Eredeti cím: Nevermoor
The Trials of Morrigan Crow
Sorozat: Nevermoor 1.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 380
Kiadás éve: 2018
Műfaj: fantasy, gyermek,
ifjúsági
Fordító: Pék Zoltán

Morrigan ​Crow négy próbája

Irány Nevermoor!

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia. 
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia. 

Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

Mikor megláttam a Kolibri Kiadó kínálatában Jessica Townsend gyönyörűséges könyvét, tudtam, hogy mindenképp bele kell merülnöm ebbe a csudálatos, mágiával átitatott világba, így ezúton is köszönöm a kiadónak, hogy megajándékozott ezzel a lehetőséggel!
Miután kinyitottam a könyvet, egy egész másodpercbe sem telt, máris beszippantott ez az új, egyedi és lenyűgözően izgalmas világ, melyben Morrigan él, és ami sokkal több meglepetést tartogat magában, mint elsőre látszik.
De, miért is olyan különleges az írónő által megalkotott világ?
Ugyan sokan hasonlítják a Harry Potter könyvekhez a stílust és a történetet, ám a hasonlóság nem ebben, hanem a frisseségében, az újszerűségében és az időszerűségében rejlik, abban, hogy a jövőben könnyen lehet akkora siker, vagy válhat olyan korszakalkotóvá, mint J.K.Rowling kötetei.
Így a különlegessége az újszerűségében és egyediségében rejlik. Abban, hogy az írónő olyan varázsvilágot alkotott, melyben nem csak a gyerekek és a fiatalok, hanem a felnőttek is szívesen csatangolnának egy kicsit. Hisz ki ne szeretné megismerni a csudatechnológiával átitatott Köztársaságot? Vagy az óratorony számlapjai mögött megbújó Szabadállamot? És ki tudna ellenállni Morrigan személyének?
Morrigan Crow egy fiatal lány, akinek kezdetben szomorúbb sorsa nem is lehetne, a családja -jobb esetben is csak- levegőnek nézi, ráadásul az átka miatt csak púp apja és mostohaanyja hátán. A látványosságként való mutogatása, a nyakába varrt mindenféle csip-csup ügy -hát persze, hogy miatta törte el a csontját az idős néni mikor korcsolyázás közben elesett- és az egész életét átitató igazságtalanság az olvasó számára viszont csak még szerethetőbbé teszi. Együttérzünk vele. Ez a fájdalom és mellőzöttség formálta jellem a történet előrehaladtával pedig egyre megnyerőbbé lesz, mert egy hirtelen, szinte a semmiből jött szeretet és egy korántsem tökéletes, de annál sokszínűbb család törődése formálja.
Egy család, mely a Szabadállam egyik legkirívóbb társaságát foglalja magában, a vámpírtörpétől kezdve, Jupiter személyén át, egészen a szőrős és pihepuha, ám harapós macskarizmáig. Ha mindez nem adna elég motivációt a maradásra, akkor a Szabadállam varázslatos attitűdje, Szent Miklós és Karácsonykirálynő parádéja, a Trollosseum vagy a levegőben keringő csuda majd maradásra bír. De minden jó mellett megbújik egy kis rossz is… Ugyanis Morrigant nemcsak ezek kötik a Szabadállamhoz, hanem a félelem, mely mélyen legbelül gyökerezik benne, mely az egész életét végigkísérte, és még mindig veszélyezteti, a halál, avagy a Füst és Árny vadászai, kik nem állnak le az üldözéssel.

Mindezek után nem véletlen, hogy Morrigannek mindenáron be kell kerülnie a Csudálatos Társaságba -hogy a Szabadállam teljesjogú polgára lehessen-, aminek nem egyszerű folyamata közben, sok-sok meglepetés és fordulat vár rá és az olvasóra is. Mert meg kell ismernie és fel kell fedeznie egy olyan világot, mely alapjaiban változtatja meg az életét. Valljuk be, nem egyszerű megszokni, hogy egy esernyő a közlekedés eszköze lehet, vagy hogy az árnyékok képesek életre kelni, és akkor még nem is említettem az ember nagyságú macskát, Fent vagy a magától átalakuló hotelt.

Ezek miatt az olvasó újra gyereknek érezheti magát, miközben egy izgalmas, humoros és feszültséggel teli történet részévé válik olyannyira, hogy már le sem akarja tenni a könyvet! Mindezt pedig fokozza a tetőpont, a nagy leleplezés a végén, ami -annak ellenére, hogy nem is olyan váratlan, mégis- megdöbbentően hat, de emiatt szívmelengető ez a befejezés, mely kalandokban gazdag folytatást ígér!

Ha megszállnál a Deukalión Hotelben, vagy szívesen megtudnád mi is az a póklábaló, vagy hogy milyen lehet utazni az Ökörnyál vonalon, akkor ezt a könyvet neked írták!

≈Köszönöm a Kolibri Kiadónak, hogy megismerhettem ezt a csudálatos világot! Alig várom, hogy olvashassam a folytatást!
Borító:
Engem már a kék szín megvett.. Gyönyörű, élénk és élettel teli. A dombornyomás miatt pedig simogatni való, csakúgy mint Fen. 5 pont
Történet:
Csudálatosan fantasztikus, humoros és megmosolyogtat. Az idei év egyik, hanem a legjobb olvasmánya! Annyira elvarázsolt a Szabadállam, hogy már össze is pakoltam a bőröndöm, csak Jupitert várom.. Nem erőssége az időben való érkezés;) 5 pont
Karakterek:
Imádni valóak. Vannak jók és rosszak, ahogy az egy mesében kell, de ettől sokkal többek. Bátrak, elszántak, okosak és tehetségesek. 5 pont


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Diana Wynne Jones: Az égi palota (Palota 2.)

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - A tél halálos csókja