Åsa Larsson – Ingela Korsell: A varázsbot (Pax 1.)


Vendégbejegyzés - NinjaDeltoidMacska

Lüktet az idő – beszivárog a sötét.
Furcsa dogok történnek Mariefredben. Természetfeletti erők kelnek életre. Egy testvérpár, Viggo és Alrik lesz a kiválasztott, hogy megvédjék a titkos könyvtárat, ami a templomdomb alatt fekszik. A könyvtár őrzői, az öreg Magnar és Estrid először túl fiatalnak találják a fiúkat erre a nehéz feladatra, ezért próbára teszik őket. Ám nemsokára valóban veszélyessé válik a dolog, és Alriknak meg Viggónak minden furfangjára és ügyességére szüksége lesz, hogy túléljék a próbát. És közben még az iskolában is meg kell védeniük magukat a gonoszkodó Simontól és bandájától, akik azt hiszik, hogy ők a suliudvar teljhatalmú urai.


~Azt hiszem, nem éppen én vagyok a célkorosztály, de mindennek ellenére imádtam ezt a kis könyvet! Rengeteg illusztráció van benne, de hál' istennek, nem nyomja el magát a szöveget, hanem még inkább kiemeli annak fontos mozzanatait, és mind olyan szép, és igényes, hogy csak gratulálni tudok az illusztrátornak! A történet első rész révén, még inkább csak ismerkedés. Adott egy testvérpár, akik többedik nevelő szülőt megélve jutnak el Mariefredbe. Láthatjuk hogy kissé nehézkes a beilleszkedés, a tanerő sem túl kedves néhol, de a testvérek többnyire összetartanak. Ott van még a másik testvérpár a jóval öregebb, Estrid és Magnar, akik igen érdekes titkokat rejtenek, és kénytelenek a gyerekeket is bevonni ezekbe. A szereplők nagyon karakteresek lettek! Ott van Alrik, a gondoskodó báty, aki azért néha a háta közepére se kívánja az öccsét, és felül kerekedik saját félelmein. Viggo pedig amilyen enyves kezű, annyi kíváncsiság és ravaszság is szorult belé.
A könyvnek, meg van az a tipikus skandináv hangulata, amit én mind filmben, mind könyvben nagyon szeretek. Kellemes meglepetés volt, ezek mellet a komolyabb témák, mint a nevelő szülök, vagy a testvérek anyja, amiket szépen megalapoztak, és remélhetőleg még kidolgozottabbak lesznek a következő részekben.
A könyv szépséghibája csak annyi, hogy túl rövid, a vége pedig annyira függővég, hogy a hajamat tépem!

Kedvenc szereplők: Alrik, Viggo, Estrid
Amit szerettem: komolyabb témák, hangulat, illusztrációk, a harc jelenet
Amit nem szerettem: függő vég, rövid
Kedvenc idézet:
" A sötét gúzsa megreped,
Ha nem köt már e bot,
Ó, istennők, ti jöjjetek:
És törjétek ki most!
Az átok visszahull:
Urd, Verdandi, Skuld."
10/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Diana Wynne Jones: Az égi palota (Palota 2.)

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - A tél halálos csókja