Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok



Vendégbejegyzés - NinjaDeltoidMacska

Lia és Cassie, a piszkafa testbe fagyott jégviráglányok, valamikor a legjobb barátnők voltak. Ám Cassie meghalt, Lia anyját lefoglalja a mások életének megmentése, apja nincs otthon, mert az ügyeit intézi, a mostohaanyjának fogalma sincs, Lia fejében pedig egyre mondja a hang, hogy te parancsolsz, maradj erős, adj le még többet, nyomjál még kevesebbet. Ha így folytatja – vékony, vékonyabb, legvékonyabb – egyszer talán eltűnhet mindenestül.

Ebben a regényben, amely Laurie Halse Anderson legmegrázóbb alkotása a Nemzeti Könyvdíjat elnyert Hadd mondjam el óta, az író egy lányt kísér el a hátborzongató alászállásra az anorexia mindent megemésztő bugyraiba.


~ Vitathatatlan a téma fontossága tekintve, hogy igen nagy az érintett emberek száma. Kinek csak ideiglenesen, egy rosszabb szakaszban, kinek örökké az élete része az evészavar.
Ilyen szempontból kiváló a könyv. Valóságosan mutatja be egy anorexia nervosás lány gondolatait. Külön tetszett, hogy hol teljesen összeszedett az írás, hol pedig darabjaira hullik, ahogy maga Lia is.
Cselekményről nem igen lehet beszélni, hisz karakter központú a történet. Én személy szerint az hittem nagyobb szerepet kap Cassie halálának nyomozása, de sajnos, ez eléggé kimaradt.
A két lány közötti kapcsolat a visszaemlékezések által jól lett bemutatva, míg a "szerelmi szál" konkrétan felesleges, ahogy a srác is, aki olyan mellékszereplő volt, hogy még a neve se maradt meg.
A szülőkkel való gond is remekül lett beleszőve, akik valahol segítik a lányukat, de leginkább egymásra mutogatnak.
De nagy hiba, hogy maga a főszereplő szerethetetlen. A történet akkor lenne maga a tökély, ha vágynánk arra, hogy Lia meggyógyuljon. De a vége fele már érdektelenné vált számomra, hogy túléli-e. Ahogy az emberekkel bánik egyszerűen undok, amolyan én jobban tudok mindenkinél mindent, és előbb haraplak meg mint, hogy segíthess nekem.
Összegzésül a történetbeli kidolgozott finomság és a stílus gyönyörű. A téma remekül kidolgozott. De, bár ne Lia szemén keresztül láttuk volna mindezt, hanem valaki olyanén, akit még kedvelni is lehet.

Kedvenc szereplő: -
Amit szerettem: a stílus, a hasonlatok, a téma
Amit nem szerettem: a szerelmi szál fölösleges erőltetését, Liát
Kedvenc idézet:" A holtak hazajárnak és kísértenek, és bebújnak éjszaka az ágyadva. A kísértetek besurrannak a fejedbe, amikor nem figyelsz oda. A csillagok összeállnak, és a tűzhányók üvegdarabokat szülnek, amelyek megjósolják a jövőt. A farkasbogyó erősebbé teszi a lányokat, de néha megöli őket. Ha vonítasz a Holdra, és véresküt teszel, a tied lesz minden, amit kívánsz. Vigyázz mit kívánsz! Mindenben van turpisság!"
10/9

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda