Seanan McGuire – Mélybe ránt a Lápvilág

Eredeti cím: Down Among 
the Sticks and Bones 
Sorozat: Csellengő gyerekek 2.
Kiadó: Fumax
Oldalszám: 168
Kiadás éve: 2019
Műfaj: dark fantasy, horror,
young adult
Fordító: Miks-Rédai Viktória
Jack és Jill

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​két iker, Jack és Jill tizenhét évesen tértek vissza otthonukba, ezt követően kerültek Eleanor West csellengő gyermekeknek fenntartott intézetébe.
De vajon mi történt velük ezt megelőzően, a Lápvilágon?
Jacqueline anyja tökéletes lánya volt: csendes, udvarias, mindig hercegnőhöz illő ruhában. Ugyan kissé szigorúan bántak vele, de hát a tökéletes gyermekek nem teremnek csak úgy.
Jillian apja tökéletes lánya volt: kalandvágyó és vagány. Az apja jobban örült volna egy fiúnak, de ha már így alakult, kihozta a helyzetből a legtöbbet. Az ikrek ötévesen jöttek rá, hogy a felnőttekben nem lehet megbízni.
Tizenkét évesen lementek a lehetetlen lépcsőn, hogy megtanulják, a megjátszott szeretet nem elég, hogy felkészítse az embert egy olyan életre, amelyet át- meg átsző a varázslat… És ahol a halállal, vámpírokkal, őrült tudósokkal és létfontosságú döntésekkel kell majd szembenézniük.
Seanan McGuire új története a sokszorosan díjnyertes Minden szív kaput nyitban megismert sötét és mágikus világba kalauzolja el az olvasókat, ahol a tündérmesék mélyén gyakran szörnyek rejtőznek, az igazság pedig ezer foggal mar bele az emberi lélekbe.


Mikor a Fumax Könyvheti sátránál kiszúrtam a Csellengő gyerekek 2. részét, nem tudtam neki ellenállni, azonnal haza kellett hoznom! Akkor még nem tudtam, hogy nem az első rész folytatását fogom a kezemben, hanem Jack és Jill történetét, mely az első rész előtt játszódik. Azt gondoltam, nem igazán tud újat mutatni, hisz sejtelmesen, de az első kötetnek köszönhetően tudjuk mi lett a testvérpárral, de nagyobbat nem is tévedhettem volna...


Jillian és Jacqueline története veszedelmes és borzalmas, ám magával ragadó oly' annyira, hogy csak úgy repülnek az oldalak, miközben a lányok előre eltervezett kisgyermekkorát majd a Lápvilági kalandjaikat követjük. Az egész történet mesélés tárgyilagosságának ellenére valami viszi előre az olvasót, érződik, hogy csak a felszín békés, mélyen komoly sebek és irigy vágyak uralkodnak.

A karakterek lenyűgözően vannak megalkotva. Az anya és apa karaktere, az egész meggyőződésük, a világképük "tökéletes és precíz", melynek köszönhetően remekül látszik, hogy az ikrek karaktere, mely egy-egy álomképbe beszuszakolt személyiség miképp torzul el, miként torpan meg a fejlődésben, majd pedig miképp teljesedik ki a Lápvilágban. A Lápvilágban, ahol egy apró döntés, egy áldozat, teljes mértékben mást farag az ikrekből. A fiús lány hercegnővé, a mindig elegáns és illedelmes lányka, pedig kétkezi kutatóvá lesz. De vajon a nagy átalakulás közben megőrzik önmagukat, megmaradnak embernek lenni? Vajon boldogak ebben a szerepben? Vagy már nem is szerep, hanem a lényük valója? Sajnos míg egyikük egy lány karjában leli meg a boldogságot, addig a másikuk a kegyetlenkedésben...

Míg az előző kötet a visszatéréskori beilleszkedésről és elfogadásról szólt, addig ez a kötet ugyanezeket a feladatokat tűzi ki Jack is Jill elé is, de egy nagyon is más világban, mint amiből érkeztek. Egy olyan világban, mely szinte ártatlannak mutatkozik, miközben komor, sötét és kegyetlen. Ám a beilleszkedés nem tart sokáig, hisz a Lápvilág valójában egy olyan hely, mely végül örömöt és boldogságot teremtett a szívükben - még ha nagyon más módon is. Egy olyan hely, ami rájuk van szabva, ami kifejezetten nekik készült, amely megmentette őket a való világ által rájuk erőszakolt szerepeiktől és tökéletes szüleiktől. Mert a Lápvilágban ők ketten különleges és fontos szereplők, képesek befolyással lenni a történések alakulására, sőt maguk írhatják és írják is a sorsukat, és a tetteiknek súlyos következményeit is viselniük kell.

Mindez a való világban nem épp így működik, és ez a felismerés teszi olyannyira fájdalmassá a visszatérést, de ha egyszer nincs más megoldás? Ha egyszer Jack végtelen odaadása Jill iránt nem elég? Ha ő sem képes megvédeni testvérét önmagától, akkor bele kell nyugodniuk, hogy ez az egyetlen út, vissza a ládán keresztül. 

Vajon van visszaút a Lápvilágra? Vajon van remény mindkettejük számára? Hisz nagyon ritka, hogy kétszer is kinyíljon ugyanaz az ajtó, hacsak nem tudod már a módját...

Ugyan nem lett dupla hosszú a történet, sem nem lett átitatva több Logikával és Erénnyel, de ha belemélyülnél a Lápvilág baljós hangulatába, ha szívesen megtudnád milyen, mikor egy valaki teljes átalakuláson esik át, vagy ha a testvéri érzelmek mélyére néznél, akkor ez a te könyved!

≈Köszönöm a Fumaxnak, hogy betekintést nyerhettem az ikrek világába!

Borító:
Tökéletesen sejtelmes, mint maga a Lápvilág. 5 pont

Történet:
Nagy meglepetésemre egy kvázi előzmény történetet kaptunk, ami nagyban támogatja az első kötetet, értelmet ad a konkrétumokban nem túl gazdag, Oktalansággal átitatott történetnek. Emellett továbbra is rengeteg Romlottságban van részünk, mind a való, mind a Lápvilágban. 5 pont

Karakter:
Az első kötet nagy problémáját orvosolva, most jobban meg tudtuk ismerni a szereplőket, így fény derül arra, milyen sok rétűek az ikrek, hogy mi mire képesek, hogy mennyire mások. 5 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Diana Wynne Jones: Az égi palota (Palota 2.)

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - A tél halálos csókja