Tea Stilton – A titkos küldetés

Eredeti cím: Il Segreto Delle Principesse
Sorozat: Varázslatok földje 1.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 128
Kiadás éve: 2019
Műfaj: gyermek, fantasy
Illusztrálta: Michael Blank
A Védelmezők

Öt bátor hercegnő, öt hűséges segítő. A küldetésük: megmenteni a Varázslatok Földjét! Jég borítja a Varázslatok Földjét, amikor a tavasz első virágainak kellene nyílniuk. Az öt hercegnő tudja: a gonosz Egor újra támadásba lendült. A testvérekre vár a feladat, hogy megküzdjenek az Árnyak seregével, és elhozzák a tavaszt a birodalomba.

Ugyan már volt egy-két gyerekkönyvvel dolgom, de még egyszer sem olvastam  olyat, amit kifejezetten a 3-5 éves korosztálynak szántak, így kíváncsian fogtam bele az olvasásába.

Elsőre csak egyedül estem neki a könyvecskének, majd a mesedélután központi elemévé vált. Rettentő régen olvastam hangosan, teljesen más élmény, mint mikor az ember csak magában olvasgat. Szerencsémre a lányok nem vették zokon, hogy kicsit döcögősen indult a mesélés, mert azonnal az kötötte le őket, hogy kiderítsék, melyik hercegnő illik leginkább hozzájuk és hozzám.

Ugyanis a könyvecske világában nem egy, hanem azonnal öt főszereplőt kapunk, egy csapatnyi hercegnőt, akik azon túl, hogy testvérek, a világuk Védelmezői is. Mindjük külön személyiség, amit nagyon is hangsúlyossá tesz a hozzájuk rendelt szín, állat és viselkedésmód. Így lehetetlen azt, hogy a gyerekek azonnal ne választanának kedvencet, vagy olyan hőst, akik maguk is szívesen lennének. 

A választás nehézségen túlesve kiteljesedik a könyvecske alaptörténete, mely szerint egy nagy varázsló az erejét a természet minden apró kis zugába, rügyébe és gyökérébe rejtette egy gonosz erő elől. Ám ez a gonosz nem adja fel, mindenáron meg akarja keseríteni a Varázslatok földjén élők életét, így a természetben rejlő varázserő kiválaszt öt védelmezőt, akinek a gonosz ellen kell küzdenie. Mindez kellően megalapozza a "hűha, mi fog történni" érzést a gyerekekben, és garantáltan leköti őket, és minden figyelmüket rád olvasóra, és a történetre fordítják.

A történet csavarja, hogy miután megtudjuk az alaptörténetet, egy teljesen hétköznapi momentummal - amennyiben hercegnőnek születtél -, folytatja, egy sulibál hírével! Szóval, ha nem adna elég izgalmat, hogy le kell győzni a titokzatos gonoszt, kinek csak nevét tudjuk, de találkozni nem találkozunk vele, akkor még ott a nagy bál izgalma és a feladat, partnert találni a nagy eseményre.

Egy szó, mint száz, nagyon aranyos, varázslatos és fantasztikus kis történet, amit a kicsik mindenképp élveznek, mert gyors folyású, apró csavarral, így könnyen megértik, ha pedig túl álmosak hozzá, akkor a csodás rajzok tanulmányozása is éppen elég.

Ha egy kis időre szívesen lennél megint kisgyerek, vagy óvodáskorú lányok vannak a környezetedben, akik szívesen hallgatnák a felolvasásodat, akkor ez a te könyved!

≈Köszönöm a Kolibri Kiadónak, hogy bevezetést nyertem a Varázslatok földjére!

Borító:
Gyönyörűen megrajzolt és kék, kell ennél több?! 5 pont

Történet:
Nyilván nem egy hosszú, fordulatokban gazdag kötetről van szó, hiszen gyerekeknek írták. Ennek ellenére a felnőttek sem fognak unatkozni felolvasás közben. Igazán varázslatos és aranyos történet, ami a testvéri civódásról, összefogásról és valami nagyobbért való harcról szól. 5 pont

Karakterek:
Minden védelmező egyedi külsővel, rá jellemző állattal és más-más habitussal van megáldva, így bizonyos, hogy a gyerekek azonnal tudnak valamelyikükkel azonosulni. 5 pont

Illusztrációk:
Nagyon igényesek, aprólékosak és a színek élettel teliek, így tuti, hogy pár percre leköti a gyerekeket. Néhánynak az elhelyezése viszont nem éppen ideális, ha azt vesszük figyelembe, mennyire fontos a történet folyamatos olvasása. Emellett néhány szó, név színessel és különböző mintákkal való kiemelése mozgalmassá és érdekessé teszik azokat az oldalakat, ahol kevesebb az illusztráció, bár néhányat nehéz kibetűzni. 4 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Diana Wynne Jones: Az égi palota (Palota 2.)

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - A tél halálos csókja