Gárdos Péter – Királyi Játék

Kiadó: Libri Kiadó
Oldalszám: 372
Kiadás éve: 2019
Műfaj: kortárs, történelmi
Ez a játszma vérre megy

1782-t írunk, amikor két férfi elindul, hogy becsapja Európa uralkodóit. Különleges találmánnyal járják be a kontinenst, s bár a hírverés óriási körülöttük, küldetésük valódi célja titkos. Sikerük birodalmi érdek, bukásuk pedig az életükbe kerülhet.
Kempelen Farkas, a polihisztor udvari tanácsos számára az egész út időfecsérlő ostobaság, ami csak akadályozza abban, hogy valódi tudományos munkáival foglalkozzon. Dragóner Arnold, a hányattatott sorsú, briliáns sakkozó pedig méltánytalannak tartja, hogy folyamatosan rejtőzködnie kell.
Ahogy Európa rossz útjain zötykölődnek a titokzatos találmánnyal, kisszerű árulások, fékezhetetlen irigység és brutális gyilkosságok örvényében találják magukat. Legyűrik-e őket a hatalom mocskos praktikái? Van-e bennük elég rafináltság, szívósság és hit ahhoz, hogy túléljék a kalandot?
A Királyi játék az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története.


Még nem volt szerencsém Gárdos Péter egyik kötetéhez sem, de úgy érzem, jól tettem, hogy ezzel a kötettel kezdtem a megismerkedést! Ugyanis ez a könyv egyszerre teszi kíváncsivá az embert a történelem kis szelete iránt, és kelt olyan mély érzelmeket, amit senki sem várna. Engem teljesen elvarázsolt.

A kalapos király udvartartásának emelkedett és kevésbé felemelő jelenségei, vagy az apró-cseprő ügyekkel fogalakozó, az életük mindennapjait taposó parasztok, szinte megelevenednek az olvasó szeme előtt, hogy keretet adjanak a két főszereplő kalandos utazásának. Egy olyan utazásnak, ami sok nehézséget, de örömöt is tartogat, miközben nagyobb erők munkálkodnak a háttérben.

A könyv stílusa, a szöveg megfogalmazásának módja, lehetővé teszi azt, hogy a kevés leíró részek ellenére is, megismerjük a szereplőket, valamint az őket körülvevő szövevényes kapcsolatokat. Éppen ezért Kempelen Farkas és Dragóner Arnold hamar belopja magát az ember szívébe. Minden egyes pillanat, amit együtt töltenek érzelmekkel teli, hol "ölik egymást", hol összeborulnak, hol pedig hatalmi csatákat vívnak, de egy biztos, mind a ketten a másikra vannak utalva. Az együtt töltött hónapok során pedig szemtanúi lehetünk annak, hogyan válik egy szimpla érdekkapcsolat egy - ugyan kicsapongó -, de őszinte barátsággá. 

Míg ők ketten csiszolódnak, otthon és az udvarban sem áll meg az élet. Egy kiemelkedő pozícióban lévő személy keze minden lyukba elér, és az olvasó szeme láttára zúz szét egy bizalmasnak tűnő, őszinte kapcsolatot, csakis a hatalom megtartása érdekében.

Miközben folyamatosan fokozódik a nyomás az olvasón és a főszereplőkön egyaránt, úgy válik egyre szórakoztatóbbá és letehetetlenebbé a kötet, és úgy merülnek fel egyre komolyabb kérdések is. Mire képes valaki annak érdekében, hogy még több hatalomhoz jusson? Hol a határ, ahol már azt mondhatjuk, elég? Tényleg olyan fontos a hírnév, vagy elegendő az önmagunkba vetett hit és a baráti igazolás? Hogyan léphetünk ki a játszmából, amely már a saját életünkön túl a családunkat fenyegeti?

Egy biztos, amilyen könnyedén egy játszma részei lehetünk, annyira nem egyszerű azután kilépni, még ha arra vágyunk is... Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a torkot összeszorító vég, amelyért egy kicsit megszakad az ember szíve, miközben mégis az elégedettség érzése árasztja el.

Mindezeken túl, a könyv rámutat arra, hogy vannak olyan történelmi személyiségek, akiket igenis megéri megismerni.

Ha egy olyan kötetre vágysz, melyben a hatalom mocskos eszközei kerülnek bevetésre, ahol az elnyomás és a manipuláció csak egy eszköz a cél elérése érdekében, de ahol mindennek ellenére öröm és barátság sarjad, akkor ez a te könyved!

"Mi itt valamennyien a földön, érted, Farkas, mindannyian ebben a szomorú, remény nélküli árnyékvilágban a mirákulumra vágyunk. Megszületünk, küszködünk, próbálunk hinni abban, hogy van, hogy lesz értelme. Aztán a gödörbe löknek mindnyájunkat. Keserű, rohadt egy létezés ez, maga a tömény sötétség. Ezért, csakis ezért nem vallhatod be sohasem, hogy az automatában ember rejtőzik! Mert olyan szükségünk van a csodára, mint egy darabka kenyérre!"

Köszönöm a Librinek, hogy szemtanúja lehettem ennek a felemelő utazásnak!


Borító:
Nagyon szép, és kifejező. 5 pont

Történet:
Megkapó. Hol elborzaszt, hol bosszant, hol pedig elvarázsol. 5 pont

Karakterek:
Nem hibátlanok, sőt! De az ember nem akarja őket még elengedni. 5 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda