H. P. Lovecraft – Onnan túlról

Eredeti cím: From Beyond
SorozatHelikon Zsebkönyvek 75.
Kiadó: Helikon
Oldalszám: 224
Kiadás éve: 2019
Műfaj: horror, novelláskötet
fantasy, dark fantasy
Fordította:  Bihari György,
Galamb ZoltánKornya Zsolt,
Sóvágó Katalin
A rettenet síkján

Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) a nagy elődök (elsősorban Edgar Allen Poe és Ambrose Bierce) nyomdokain haladva összetéveszthetetlen stílust, hovatovább mítoszt teremtett - a "kozmikus rettenet" irodalmát, melyben az emberi élet iránt totálisan közömbös természetfeletti erők felbukkanása egész modern civilizációnk-történelmünk létjogosultságát kérdőjelezi meg. 
Lovecraft életműve az egyedülálló rémtörténetek kimeríthetetlen bőségszaruja: számottevő hatással volt napjaink legnépszerűbb fantasy-horror szerzőire (Clive Barkertől Neil Gaimanen át egészen Stephen Kingig), világszerte kultikus rajongással övezett műveit évről évre filmek, képregények, valamint video- és társasjátékok légiója dolgozza fel. 
Válogatásunk Lovecraft tizenegy rövidebb-hosszabb elbeszélését idézi meg; az angolszász horrorirodalom mára megkerülhetetlen klasszikusainak számító történeteket, valamint a szerző néhány kevésbé ismert, ám nem kevésbé vérfagyasztó és elgondolkodtató írását.

Mikor megkaptam a kötetet a Helikontól, már tudtam, hogy valami új, valami más vár rám. Szégyen vagy sem, még nem hallottam az íróról, sem a rémtörténeteiről, így nagy lelkesedéssel vágtam bele az olvasásba.

A kötet maga pár novellából áll, melyek mind új történeteket mutatnak be, hol a megfélemlítés, hol pedig az olvasó gondolkodásra bírása a cél. A könyvecske egy fantasztikus kis válogatás, hol jobb hol kevésbé jó történetekkel. Ám mindenképp érdemes kézbe venni, mert nagyon élvezetes, annak ellenére is, hogy a történetek során nem taglóz le a félelem. Mert egyes történetek célja valóban az, hogy az olvasó magába nézzen és elmerengjen, valóban mit is tudunk a körülöttünk lévő világról?

Emellett pedig tökéletes munkába járós, a vonaton olvasós kötet, mert minden útra jut egy-egy történet, melyekben egy biztosan közös, az olvasó megtévesztése és felcsigázása nem maradhat el.

I. A patkányok a falban
Az első novella igen érdekes, egy család történetét ismerhetjük meg, aminek utolsó leszármazottja kezelésbe veszi a szinte feledésbe merült régi kúriát. A történet megragadja a figyelmet, ugyan kicsit lassan indul be, de tökéletes kezdés, mely nem rettenti el az olvasót, hanem mindinkább kíváncsivá teszi.

II. Randolph Carter vallomása
A történet felépítése, a visszafelé haladás, avagy visszaemlékezés megadja az alaphangulatot, de ettől még nagy, de nagyon furcsa mindaz, amit R. C. az olvasó tudtára ad.

III. Pickman modellje
Ugyan nem a mai kornak íródott ez a történet, de szerintem ma is megállja a helyét. Megdöbbentő, ijesztő,  és a végén.. kiráz a hideg!

IV. A kriptában
Az első kedvenc. A legmegdöbbentőbb benne, hogy talán a leghihetőbb történet, éppen ezért olyan ijesztő. Emellett nagyon is elgondolkodtató az, hogy milyen hatással van ránk élőkre, a holtak végtisztelete.

V. Erich Zann muzsikája
Számomra az egyik legkuszább történet, mely nem is fogott meg, nem nyerte el a tetszésem.

VI. A kívülálló
Abszolút kedvenc a másik (A kriptában) novella mellett. Leírhatatlan, hogy milyen érzelmeket kelt az a pillanat az emberben, mikor rájön a történet fordulatára, amit már-már az elején is sejt. Imádtam, nagyon találó sztori!

VII. Onnan túlról
Mint névadó novella, többet vártam ettől a történettől. Ez nem azt jelenti, hogy nem tetszett, mert igen is elnyerte a tetszésemet, de közel sem volt olyan lehengerlő, mint az előző történet. Könnyen lehet, hogy a novellák elrendezése miatt éreztem ez, de kevésbé volt átütő.

VIII. Hüpnosz
Talán a legelrugaszkodottabb történet.. Sokféleképpen értelmezhető. Tetszett.

IX. A kép a házban
Ebben a történetben az ember végig izgul, azt várja mikor történik már meg a szörnyűség... Hát nem árulom el.

X. A kutya
Az egyetlen történet, mely kifejezetten nem tetszett. Túl babonás és furcsa volt, a többihez képest, nagyon gyenge.

XI. Álmok a Boszorkányházban
Egyetlen hibája, hogy túl hosszú és elnyújtott. Minden éjszakával csak várunk és várunk, ismétlődik az egész, így a várt megoldás sem annyira letaglózó.

Összességében elégedett vagyok a kötettel, szerintem alkalmas arra, hogy az olvasó megismerkedjen H. P. Lovecraft világával.

Ha egy olyan kötetre vágysz, mely ugyan nem rémiszt halálra, de mindenképp elgondolkodtat, akkor az a te novellásköteted!

Köszönöm a Helikonnak ezt a kis kiruccanást H. P. Lovecraft világába!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Diana Wynne Jones: Az égi palota (Palota 2.)

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - A tél halálos csókja