Pablo Hidalgo – Star ​Wars – Propaganda

Eredeti cím: Star ​Wars – Propaganda
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 122
Kiadás éve: 2019
Műfaj: sci-fi, 
művészeti album,
filmművészet
A meggyőzés gépezete

A művészet tükröt tart a világ elé. Legyen szó poszterről, amely a birodalmi elnyomás jelképeként egy bolygó fölött lebegő csillagrombolót ábrázol, vagy a lázadóktól származó, falra festett szimbólumról, amely a remény üzenetét közvetíti, esetleg egy faliképről, amelyen a rohamosztagosok ábrázolásában testesül meg az Első Rend egysége, ezek a lenyomatok a félelemgyárak és az ellenük harcoló idealizmus eszközeként bemutatják a politikai élet és a közvélemény változásait.

A Star Wars: Propaganda kódexként fűzi össze a képek mögött rejlő történeteket – hogyan készültek, milyen formában őrizték meg az adott korszakot, és ki volt az alkotójuk –, így mutatja be azt a haragot, szenvedélyt és korrupciót, amely a galaxis legnagyobb háborúit fűtötte.

Ez a könyv a Star Wars világának nagy jelentőségű képei mellett tíz különleges, kivehető posztert is tartalmaz.
Igazi gyűjtők számára kötelező darab!

Nem vagyok fanatikus rajongó, de azért képes vagyok elmenni a moziba, hogy az új részeket minél hamarabb lássam. Így nem is volt kérdés, hogy érdekel ez a kötet, ami ráadásként egy történelmi összefoglalónak és elméleti boncolgatásnak tűnt.

És valóban egy történelemkönyv-szerűséget kapunk, ami átfogó képet ad a galaxis egészéről korszakonként haladva. A korszakolás mellett pedig különböző, szebbnél-szebb plakátokban gyönyörködhetünk, ami mellesleg egy kicsit visszaidézi a gimis történelem óráknak azokat a pillanatait, mikor szovjet és amcsi plakátokat nézegettünk, hasonlítgattunk össze. Csak itt a birodalom, jedik és lázadók vannak. 

A korszakonkénti két-három oldalas történeti összefoglalók az olyan feledékeny személyeknek, mint én, tökéletesek. Sőt azoknak is, akik a sok-sok könyv olvasása helyett csak a filmeket látták, és esetleg nem állt össze a teljes kép a fejükben, ami nem is csoda, ha arra gondolunk, hogy minden részben változik a háttérben működő erő helyzete.

Ugyan nem pont azt kaptam, amire számítottam - azaz nem egy elméleti összefoglalót, fejtegetést a plakátok mélyebb értelmének, akár az elmúlt század történéseivel való kapcsolatának a feltárásáról -, de ettől függetlenül élvezetes olvasmány volt, mely rávilágított a galaxisban munkálkodó hátsó összefüggésekre és indokokra.

Ha szívesen lennél gazdája egy pár szépen kidolgozott plakátnak és felfrissítenéd az emlékeidet egy messzi messzi galaxis történelméről, akkor az a te könyved!

Köszönöm a Kolibri Kiadónak ezt a galaxistörténelmi kötetet!

Borító:
Nagyon szép! Az egyik plakát kiemelése. 5 pont

Történet:
Tetszettek a történeti áttekintések, melyek az író saját gondolataival voltak átitatva. Viszont kicsit több elméletet vártam volna, hogy ne a plakátok vigyék a hátukon a könyvet. 4 pont

Plakátok:
A plakátok nagyon szépek, jó színekben lettek kinyomva, és kifejezetten tetszett, hogy az eredeti feliratokkal hagyták a kötetben. 5 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Diana Wynne Jones: Az égi palota (Palota 2.)

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - A tél halálos csókja